2020. szeptember
                 
  1 2 3 4 5 6  
  7 8 9 10 11 12 13  
  14 15 16 17 18 19 20  
  21 22 23 24 25 26 27  
  28 29 30  
   Balogh László igazgató tanévnyitó beszéde 2019

Kedves Batthyánysok!

            A nyár szürete most történik, a búcsú a nyártól fájdalommal is sújt ránk, de az emlékezés melankóliája mellett a nyár sokszínű koloritja talán inkább örömmel tölti el e szeptember eleji áhítatunkat. Az augusztusi csillaghullás után így tűnődünk a csillagok alatt, s áldunk búval és még inkább vigalommal. Mondandómmal segíteni szeretném a mi iskolánk, a Batthyány Lajos Gimnázium 2019/2020-as tanévének sikeres elkezdését és majd folytatását.

            Hadd köszöntsem jó szívvel az új BLG-seket:

-          az 5.A-sokat, a kisgimnazistákat (30-an vannak) és kedves osztályfőnöküket Bagarusné Szabó Katalin tanárnőt

-          a 9.B-sek az új típusú matematika-informatika tagozatunk, osztályfőnökük Herman József tanár úr

-          a 9.C-sek, az angol-németes nyelvi tagozatunk, osztályfőnökük Rák Éva tanárnő

-          a 9.D-sek, a biológia-kémia tagozatunk, osztályfőnökük Pécsi László tanár úr

-          és humán tagozatos osztályunk a 9.E, akiknek osztályfőnöke Baloghné Harkány Judit tanárnő

Legyetek sikeres és boldog BLG-sek, kedves kezdő batthyánysok!

            Sajnos, néhány diáktársnak nem sikerült megkapaszkodni a javítóvizsgán, így most 667 diákunkat szeretnénk segíteni, hogy legyenek sikeresek és fontos tagjai (most néhány kiérdemelt címünket felsorolom): Akkreditált Tehetségpontunknak, Európai Tehetségpontunknak, Örökös Ökoiskolánknak, Minősített Tehetséggondozó Műhelyünknek és Boldog Iskolánknak. 66 fős tantestületünkben újra köszöntjük Berecz Mónika, dr. Gálné Dénes Tünde, Márfi Kornélia tanárnőket. Nyugdíjba ment Fodorné Koller Zsuzsánna tanárnő, a Tankerületbe távozott Kém Eszter tanárnő, Olasz Nóra tanárnő pedig nemrég született Zalán nevű kisfiát egyelőre otthon fogja nevelni.

            Persze tudjuk, hogy a prózai számadatoknál fontosabb az, ha a BLG-t igaz szóval tényleg: fészek-, búra-, óvóhelynek és arborétumnak, kalandparknak, sőt „BLGrundnak” tarthatjuk. Igen, ilyen emlékeket gyűjtsetek gimnazista létetekben, mert „az egész élet emlékekből áll, csak mindig a jelen pillanat múlik el olyan gyorsan, hogy észre sem vesszük”… Pl. ezért is jó, hogy nekünk van minden tanévről évkönyvünk. A most megjelenő, friss évkönyvre felhívom a figyelmet, köszönöm Tislérné Tóth Zsuzsanna igazgatóhelyettes kolléganőnek a szerkesztő munkáját. S itt ragadom meg az alkalmat, hogy az újonnan jövőknek bemutassam az iskolavezetés fontos tagját, Piriti János általános igazgatóhelyettes tanár urat.

            A legfrissebb eredményeink kapcsán örömmel jelentem, hogy az előző tanévvégi érettségi átlagunk 4,58 volt! 30 diákunk érettségizett kitűnően a végzőseink közül (a város összes többi középiskolájában 7 ilyen diák volt)! Így nem csoda, hogy a tavalyi tanévben érettségizettek 93%-át nyáron felvették általában jó egyetemre, jó főiskolára! A nyolcosztályos és a mat-fizes osztályunkból minden diákunkat felvették egyetemre-főiskolára (tehát 100%-os ez a mutatójuk)! Nyári szép eredmény, hogy 3 (!) batthyánys csapat jutott be a Bugát Pál Kárpát-medencei Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő országos döntőjébe: itt a 8., 9. és 11. helyezést szerezték meg (ezt, hogy 3 csapata ilyen kiválóan szerepelt a legjobb 20 között, egyetlen más magyar középiskola nem mondhatja el magáról). Most jött meg a hír, hogy Szente Péter (most már 12.A osztályos tanulónk) az előző tanévben a Középiskolai Matematikai és Fizika Lapok informatikai versenyében 2. helyezést ért el. A sportolóink közül Ágoston Barbara (9.A) a norvégiai kötélugró világbajnokságon 3 ezüstérmet szerzett, Elekes Gergő (11.E) íjász az USA-beli világbajnokságán 9. helyezett lett, Kálovics Adél (10.B) pedig hamarosan az Olimpiai Reménységek világversenyén kajak egyes 1000 m-en képviseli hazánkat, Kanizsát és a BLG-t! Legfrissebb mai eredményünk: Németh Márton Tamás (9.A) bronzérmes lett az Európai Junior Informatikai Diákolimpián, tanára Erdősné Németh Ágnes. Ezért a szép teljesítményéért - és mert megérdemli - az idén is Marci kapja a Prof. Dr. Ádám Veronika által felajánlott díjunkat!

            A nyári események közül bizonyára emlegethetnénk az emlékezetes táborokat. Iskolánk az idén még nem újult meg a Főépületünket illetően, de a festések, javítások, cserék, karbantartások remélhetőleg látszanak. Kaptunk egy minőségi okostáblát, mely a videótermünkbe került. Jópár közösségi bútor teszi majd kényelmesebbé iskolánkat. S a tankönyvek is rendben megérkeztek.

            A tanévkezdés remélhetőleg olcsóbb a szokásosnál. A tankönyvek immár a 9. évfolyamig bezárólag ingyenesek, jövőre Magyarországon már minden általános és középiskolás ingyen kapja a tankönyvét! S ne feledjük, ingyenes a sikeres 1. nyelvvizsga, KRESZ-tanfolyam is, sokak jogosultak térítésmentes étkezésre. S ebben a tanévben indul a 9. és 11. évfolyamosok ingyenes 2x2 hetes külföldi nyelvi tanulmányútja is! Felhívom a figyelmet az előttünk állók közül az értékes tanulmányi versenyek sokaságára. A 2019/2020-as tanévünk: helikoni év lesz, s a Giro d’Italia nagykanizsai befutója május 11-én, hétfőn nálunk valószínűleg tanítás nélküli munkanap lesz! Büszkék vagyunk rá, hogy 2020. június 29. és július 5. között házigazdái leszünk a CEOI-nak, azaz a Közép-európai Informatikai Diákolimpiának!

            Azt szeretnénk, ha a „Batthyánysnak lenni jó” szlogenünk továbbra is igaz lenne. Azt szeretnénk, ha nyugodt lenne a tanévkezdésünk. S tudatosabb életre kell törekednünk fiataljainknál, mert, tudjátok, akit nem oktatnak, az oktondi, és akit nem nevelnek, az neveletlen… Nem csak belül, de kívül is jó iskola szeretnénk lenni, ezért a minőségi iskolai infrastruktúránk kialakítása érdekében minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni…!

            Szeretetteljes, siker- és értékcentrikus, azaz tehetségfejlesztő iskolát szeretnénk. Ehhez sok jó tanár kell. A tanárok lelkesedése, energiája az iskola, a közösség és az egész ország egyik legféltettebb kincse kell, hogy legyen…! És kell sok jó diák; ez hogy Rátok nézek, hinni akarom, hogy adott…! Ehhez kell még a sok játék, őszinteség, meghittség és empátia. Szeretnélek megerősíteni abban és bátorítani arra, hogy: jó diákok vagytok! Te szeretetre méltó vagy, fontos vagy nekünk, és képes vagy arra, hogy jó diák légy! Szeretnénk, ha értékes életet élnél. Igen, szabályok közt, de szabadon, kreatív klímában… Ezért szeretnénk jó szóval nevelni. Segítsük azt, aki problémával küzd! Találd meg a Te utadat!

            Ezért most nagy öleléssel köszöntök minden batthyányst. Hiszek benne, hogy mindnyájan megérdemeljük ezt a nagy ölelést. S az optimizmus az a hit, ami elvezet a sikerhez…

            Ezennel a 2019/2020-as BLG-s tanévet tisztelettel és szeretettel megnyitom!

Kedves Diákjaink! Kedves Szülők! Kedves Kollégák! HAJRÁ BLG!

                                                                                  Balogh László

                                                                                  igazgató–BLG

 

(Elhangzott a 2019. szeptember 1-jén 18.00 órakor a Batthyány Lajos Gimnázium ünnepélyes tanévnyitóján.)

 

<< vissza

1765 - 2012 BLG ©