2016. október
                 
  1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
  31  

  Sipos Péter

  Baj Bianka
  Dombi Bianka
  Szombathelyi Bianka

 

Kedves Batthyánysok!

 

         Nagykanizsán is ún. népmozgalmat váltott ki az 1956. október 23-i budapesti forradalom híre. Büszkék lehetünk arra, hogy 1956 kapcsán városunkban is van mire emlékeznünk: a helyi történések, a DKG dolgozói, a gimnazisták, Orbán Nándor, dr. Lékay Gyula, dr. Paizs Ferenc, a „Csittvári Krónika”,… Diákjaink és tanáraink kiállása az 1. sorokban a jó ügy mellett ma is élő példa kell, hogy legyen. A méltó emlékezés azt kívánja, hogy tisztelettel és tisztességgel emlékezzünk meg a régmúlt hőseiről és ártatlan áldozatairól. 1956 örök tanulsága, hogy nem szabad félni. S vannak örökifjú hősök, akik példaképpé is válhatnak, mert fiatalos lendülettel széttörték az agyunkat és a szívünket nyomaszó félelmet. 1956 azt üzeni, hogy nem előre, hátra vagy oldalra van a kitörési pont, hanem fölfelé…

         A kanizsai 56-os emlékművek és emléktáblák, Iskolamúzeumunk, évkönyveink, a 3 kanizsai ártatlan áldozat, 56-os példaembereink mind arra figyelmeztetnek, hogy az 1956 utáni „átkos”évtizedek fehér foltjait muszáj eltüntetnünk! Ezt megtehetjük szisztematikus történészi feltárással, méltó emlékművek állításával és akár felemelően szép iskolai ünnepségekkel. Valójában egy igazi kérdés van: Te hogyan viseltettél volna annak idején…?!

         „56”: a forradalom, amelyhez kimondva–kimondatlanul minden családban fűződnek legendák, személyes történetek, amelyekről otthon vagy sokat, vagy éppen semmit nem hallhattatok. 56 a forradalom, amelyről minden évben megemlékezünk iskolai keretek között is, a részletekről mégis alig tudunk valamit… 1956 - bár az egész országé volt -, sajnos, még mindig nem mindenkié… Az épületeken lévő üres zászlótartók erre is figyelmeztetnek… Az elkövetkezendő időkben tisztelettel, alázattal, nem haragvóan jó lenne megszólítani az „üres zászlótartókat”… Úgy gondolom, a „zászlónemkitűzők” egyszerűen lusták, politikailag inaktívak, figyelmetlenek. A kitűzött zászlónak önmagán túlmutató jelentése van: nem csak „bot és vászon”, hanem a kötődés, az együvétartozás, a hazához, a városhoz és a közösséghez való tartozás szép jelképe. Azt jelenti a lyukas 56-os zászló, hogy bajaink ellenére „ez az Otthonunk”…!

         A sok lehetséges 56-os mondandóm közül most csak egyet hadd emeljek ki: már  áll a Mozikertben, amely 56-os Emlékkert: Orbán Nándor bronz mellszobra. A Stamler Lajos Tanár Úr által alkotott szobor méltó emléket állít Nagykanizsa 1956-os nemzetőr-parancsnokának: a színes egyéniségű öttusázó olimpikonnak, a ludovikás katonatisztnek, aki lóhátról tankra átugorva képes volt megállítani azt; aki a II. világháború után Kanizsán fuvarozóként, majd a Nagyberekben lóidomítóként volt kénytelen dolgozni, de a kanizsaiak az 1956-os október végi tiszta, lánglelkű napokban érte mentek, s így lett a Nemzetőrség városi parancsnoka… Többek között azt is köszönhetjük neki, hogy Kanizsán nem volt sortűz (bár 4 laktanyás város voltunk…), s 3-nál több áldozat sem. A nagytekintélyű, bátor példaember természetesen 1956 után 10 év börtönt kapott, de ezt a későbbi rehabilitáció és ezredesi rang sem volt képes feledtetni. Viszont Nagykanizsa a 60. évfordulón Orbán Nándor mellszobrával, Stamler Lajos alkotásával méltó módon emlékezik 56 hőseire, a „fénylő arcokra”: akik az akkori és a mai gimnazistáknak példát mutattak, mutatnak!

         Kedves Batthyánysok! Jókedvvel, de komolyan hadd idézzünk most 10 igazi 56-os jelszót, így tömegszerűen, néhányan 56-os ballonkabátba és sapkába öltözve, ünneplő, tiszta 56-os lélekkel, hogy a mai ifjúság is átérezze: „milyen nagy dolog a Szabadság…”!!

-         Aki magyar, velünk tart!

-         Magyar zászlót kitenni!

-         Virágot, gyertyát az ablakba!

-         Ne bántsd a magyart!

-         Magyar, ne hagyd magad!

-         Veres Pétert a kormányba!

-         Nagy Imrét a kormányba!

-         Le Rákosival!

-         Le a Kádár-kormánnyal!

-         Ruszkik haza!

Kedves Batthyánysok! Köszönöm, hogy 2016-ban is van még az 56-os életérzésből…! Hajrá BLG!

Balogh László    

igazgató - BLG   

(Elhangzott 2016. október 21-én 11.00 órakor a Batthyány Gimnázium 1956-ra emlékező iskolai ünnepségén.)                                                    

 „1956” A BATTHYÁNY LAJOS GIMNÁZIUMBAN

- ünnepi megemlékezések iskolánkban a KKK rendezvényeit is
felhasználva

2016. szeptember 29. 11:00:

Az Énekmondó Együttes „Október végi tiszta lángok” című előadásán 5 osztályunk vett részt

 

2016. október 14., péntek 11:00, HSMK:

Dokumentum- és fotókiállítás az 1956-os eseményekről – megnyitó

 

2016. október 18., kedd 11:00, HSMK:

Rendhagyó történelemóra 1956 nagykanizsai és Zala megyei történéseiről

 

2016. október 21., péntek 11:00, Medgyaszay Ház melletti szabadtéri színpad:

Iskolai ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalomról és szabadságharcról (külön kiírás szerint)

 

2016. október 23., vasárnap 9:00 – 17:00, 56-os Emlékkert:

1956 korabeli járművek bemutatása

+ 10:00 Medgyaszay Ház: Városi ünnepség

+ 18:00: Fáklyás emlékező séta indul a Kórházkápolnától

Támogatjuk a részvételt a „Velünk vagy ellenünk?!” című irodalmi esszépályázaton:

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása Kiss Dénes (IV.B/1954!) költészetére és életére versei és prózái alapján

Beküldési határidő: 2016. október 23. éjfél!

Lásd!: http://kissdenes.gportal.hu

 

2016. október 27., csütörtök 11:00, HSMK:

Pozsgai Zsolt: Emlékpróba – 1956 (színházi előadás a történelemről)

 

2016. november 4., péntek 17:00, Medgyaszay Ház:

Szuvenir – monodráma Erdélyi György színművész előadásában

 

Méltó ünneplést kívánunk!

BLGKedves Batthyánys Szülők!  

            Különös és koncentrált gonddal szeretnék Önökhöz szólni gyermekeink, azaz diákjaink érdekében – így, közös tanévünk elején. Számunkra mind a 728 Diákunk fontos, hiszen ők mind a mieink.

            Ahol lélek van, ott szabadság van az elmúlt vakációban és az előttünk álló munkás tanévben egyaránt. Szeretném megmutatni, hogy merre nézzenek, de azt nem akarom megmondani, hogy mit lássanak… Szeretném, ha sok közös fogódzónk lenne. Tudom, a BLG alkalmas hely arra, hogy jó iskola legyen; s aki/ami alkalmas, az köteles is - jeleztem az évnyitón. Csak rajtunk és még inkább gyermekeinken múlik, hogy közös munkánk pozitív ki- és besugárzású legyen.

            Tisztelettel jelentem, a „csengőfrászt” legyőzve a tanév nyugodtan elindult. Tudom, a feltételek adottak és a feltétel nélküli szeretet is adott a gimnáziumunkban ahhoz, hogy nálunk a tanulás munkás és élményszerű legyen: ez lehet maga a siker… Ehhez szeretnénk segítséget adni gyermeknek és szülőnek; ez könnyebb lesz, ha megbecsülést kap a pedagógus is… Hiszünk abban, hogy javulhatnak az eredmények az oktatásban. A barátok fölfelé húznak, bátorítanak azzal, hogy az Istentől való bölcsességüket megosztják annak érdekében, hogy mindnyájan bölcsebbek legyünk… Szeretnénk, ha mindannyian így működnénk – fenntartótól és működtetőtől függetlenül, de általuk is…

bővebben >>

XXVIII. BATTHYÁNY – KANIZSA KUPA  

VII. BAGONYAI ATTILA EMLÉKVERSENY

Rapid Nemzetközi Ifjúsági Sakk Egyéni és Csapatverseny

A kiírás itt megtekinthető.


Balogh László igazgató tanévnyitó beszéde
 

Kedves Batthyánysok!    

           Ahogy idősödöm, egyre gyorsabban telnek a nyarak. Vigasztalásul mondom: talán a tanévek is egyre gyorsabbak lesznek…

            Remélem, a nyáron meg tudtunk nyugodni: eltávolodott tőlünk minden külső és belső gond; közelebb kerültünk a testi – lelki – szellemi hármasság harmóniájához; s most frissen tekintünk az új, előttünk álló tanévre.

            A nyáron mélyre merültem a Balatonban és a tengerben is… S bár a BLG-s karkötőm nyár végére elszakadt, de össze tudom ragasztani képletesen a nyári élményekből – emlékekből. Segít ebben a sport, a riói sikerek: a közdelem, a kitartás, a munka és a győzelem összefüggései… Segíthet az olvasás, a könyvek „hozott lelkei”. Saját példámból kiindulva ajánlom nyári olvasmányélményeimet: Hasek: Svejk, Gárdonyi: A láthatatlan ember, Handke: A kapus félelme tizenegyesnél, Móra: Aranykoporsó és Háy János: Hozott lélek. Egyébként a Halis István Városi Könyvtár statisztikájából tudom (ezért is vannak most itt a tanévnyitónkon…!), hogy míg a korosztály 20-30%-a jár könyvtárba, de a színötöseink 70%-a jár a Halisba. (Természetesen az iskolai könyvtárunkban minden BLG-s alanyi jogon olvasó tag.) Tehát a könyvtárba járás, az olvasás és a tanulói teljesítmény korrelál, azaz szoros összefüggésben van!

bővebben >>


Tanévnyitás – 2016/2017

 

2016. augusztus 25. 9 óra – javító vizsgák (az érintetteket levélben értesítettük)

2016. augusztus 29. 8 óra – alakuló és nyitóértekezlet a tanári karnak

2016. augusztus 30. 8 óra – munkaközösségi értekezletek a tanári karnak

2016. augusztus 31. 18 óra – tanévnyitó ünnepély (iskolaudvar)

                                            utána az 5. osztályosoknak tankönyvosztás

2016. szeptember 1. – első tanítási nap – 1-3. óra: osztályfőnöki óra

                                   tankönyvosztás a többi osztálynak


Fontos – iskolai étkezés

 

Az iskolai étkezéssel kapcsolatban mindenkinek nyilatkozni kell. Kérjük, olvassa el az információkat itt. Kedves Batthyánysok!:

Nekünk fontos Diákjaink, Szülőink, Kollégáink, „Örökdiákjaink”!

Tisztelt Fenntartónk és Működtetőnk!

 

            A Batthyány Lajos Gimnázium 2015/2016-os tanéve a hagyományainknak megfelelően ismét sokszínű és eredményes volt. Hangsúlyozza ezt az a sok-sok eredmény, esemény és előttünk álló, amiből aztán mind-mind emlék lesz… A 3 ”E” betű jegyében fogalmazhatom meg rövid beszámolómban jelszavainkat is: Erkölcs, Erő, Egyetértés (lásd FTC-1899!) vagy Épség, Erő, Egyetértés (lásd Nagykanizsai Torna Egylet – 1866(az ország 2. sportegyesülete)!).

            Az eredményeinkben természetesen leginkább a tanulmányokra vagyunk büszkék. Iskolánk diákjainak tanulmányi átlaga: 4,35 lett! A képzeletbeli TOP-listán: 1. 5.A 4,88, 2. 12.D 4,83, 3. 6.A 4,73,… 2 osztályunk átlaga lett csak valamivel kisebb 4,00-nál. Ezt és a többi kiváló eredményünket a minden évben megjelenő igényes és minőségi évkönyvünk részletesen tartalmazza. Köszönet a szerkesztőnek! 88 diákunk lett kitűnő, 152 jeles a 752 fős összlétszámból: tehát tanulóink egyharmada kitűnő vagy jeles rendű…! Ezt bizony sok iskola megirigyelné. Az érettségi főtárgyak tanévvégi tanulmányi átlagai a következők voltak: magyar nyelv és irodalom 4,58, történelem 4,32, matematika 4,00(!), angol nyelv 4,38, német nyelv 4,14,… Persze lehet azt mondani, hogy ezek belső mérések, de az érettségi már külső mérés is, és ott még jobban szerepelünk! Az idén 6 végzős osztályunk 162 érettségiző diákja és az előrehozott érettségizők(189 fő): középszinten 4,55-ös átlagot, emelt szinten 4,80-as átlagot értek el(177 emelt szintű érettségink volt!), így jön ki iskolánkban a 4,59-es érettségi iskolaátlag! Végzős osztályaink mind jól, sőt kiválóan szerepeltek: 1. 12.D 4,90, 2. 12.B 4,77, 3. 12.A 4,71, 4. 12.F 4,33, 5. 12.E 4,32, 6. 13.C 4,15. A 12.D osztályunk 30 tanulójából 20-an kitűnően érettségiztek…!

bővebben >>

1765 - 2012 BLG ©