Határtalanul

  Sajtó
  Képek
  Filmek

2021. április
                 
  1 2 3 4  
  5 6 7 8 9 10 11  
  12 13 14 15 16 17 18  
  19 20 21 22 23 24 25  
  26 27 28 29 30  
   

  Cervo Isabel
  Gelencsér Enikő
  Somogyi Diána
  Veres Andrea
Szeptember végén … Erdélyben

Öt nap. Ennyi időbe sűrítettünk bele számtalan helyszínt, hosszú utazásokat, csodálatos látványokat, vad kártyajátékokat, több ezer mosolyt és annyi minden mást. Két kíváncsi és izgatott osztály osztozott az Erdélybe tartó buszon, mikor azon a szeptemberi szerda hajnalon útra keltünk, hogy a Határtalanul program keretében csodákat lássunk.

Az első nap Nagyszalontán tudhattunk meg sok mindent Arany János életéről a Csonka-toronyban látható személyes tárgyai és idegenvezetés segítségével, és „szemtől szemben” találkozhattunk Toldival; aztán Nagyváradot célba véve megnéztük a Szent László-szobrot és a főteret, utána pedig a Kanonok-sorhoz sétáltunk. A Király-hágó szédítő látványából is kaptunk ízelítőt, amikor a magaslatról a távoli, köddel borított hegyeket és völgyeket figyeltük. (Bár sokunk figyelmét két kiscica is lekötötte.) Csúcsánál egy diáktársunk mesélt nekünk Adyról és az ő szerelméről, Boncza Bertáról, kinek családjáról kapta nevét a kastély, melyhez ellátogattunk. A szállásunk Gyalun volt, ahol idilli esti hangulatban vacsoráztunk a hegyekben egy tó melletti, kivilágított étteremben. Az ízvilágot szokni kellett, de egyáltalán nem volt rossz.

Az első nap fáradalmait kipihenve a másodikon a kolozsvári Házsongárdi temetőben vezettek minket végig az Apáczai Líceum diákjai, és később megmutatták, hogy a „Szép város Kolozsvár”-t sem véletlenül mondják. Csapatokra osztva jártuk végig a belváros jelentős helyszíneit az élen a Szabó-bástyával, a Mátyás-szoborral, illetve az uralkodó szülőházával. Mindez egy kiadós „égi zuhany” kíséretében történt. Együtt néztünk szembe a tordai sóbánya mélységeivel, és szórakoztunk vidámparkjában, később pedig együtt csodáltuk a jellegzetes építészetet Torockón. Fáradtan és vizesen, de nevetve tértünk vissza Gyalura.

A következő nap Marosvásárhely Kultúrpalotájában kulturálódtunk újabb előadást hallgatva. Pihenőképp a Medve-tavat sétáltuk körbe, gyönyörködve annak környezetében, illetve itt „üdvözölhettük” Drakulát is. Ezt követően Korondra érkeztünk, ahol kaptunk egy kis szabadidőt. A kis települést megrohamozva volt, aki nasi után kutatott, más táskát vett vagy nyakláncot, megint más üdítőt, és volt, aki eszeveszett vázakeresésbe kezdett. (Igen, ez én voltam. Megjegyzem: nagyon is sikeres volt az akció.) A gyergyószentmiklósi szállásra sem panaszkodhatunk: nagy szobákat és finom, gyertyafényes vacsorát kaptunk. Sokunkat összehozott az este, így kezdtünk közös játékokba, emlékezetes beszélgetésekbe… és még kevesebb alvásba.

Új nap virradt ránk, és indított el utunkon a Békás-szoros kanyargó útjai felé, amely szerintem az egyik leggyönyörűbb hely volt. Tudom, hogy az eddigiekről is hasonlóan nyilatkoztam, de ez szó szerint kimagaslóan szép volt. A Gyilkos-tónál megállva lecsaptunk a kürtöskalácsárusra, akit ezek után mindenkinek csak ajánlani tudok. Csíksomlyónál a tüdőnket kicsit kilehelve „másztunk fel” a szabadtéri színpadig, ahol egy szép vers hangzott el. A következő állomás a másik kedvencem (de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül), a Szent Anna-tó volt. Leírhatatlan látvány volt naplementében a hegyekkel, erdei utakkal körülvett völgyben fekvő tó. Itt jártuk végig a Mohos-láp tanösvényt (néhol ötletes fadarabokon lépkedve), és itt is volt idegenvezetői segítségünk.

A Sepsiszentgyörgyön töltött utolsó, emlékezetes éjszaka és tánc után Brassó következett a Fekete-templommal és Katalin-kapuval. Gyulafehérváron megtekintettük Bethlen Gábor, Bocskai István és Fráter György nyughelyét, végül egy rövidebb aradi látogatás és dévai megálló után hazaindultunk.

Öt nap volt. Szobrokkal, épületekkel „megrakva”, esőben-napsütésben, komor hangulatú megemlékezésben és nevetésben, végtelen hegyek közt és ködös tó fölött is együtt. Általunk szerkesztett előadások, fáradt félrebeszélések és fárasztó viccek között. Együtt szurkolva, hogy lássunk medvét (persze kellő távolságból), majd megjátszott csalódással… Hiszen nem a medve volt a lényeg, hanem a szó, hogy „együtt”, mert igen: öt nap. Ennyi időbe sűrítettünk bele számtalan helyszínt, hosszú utazásokat, csodálatos látványokat, vad kártyajátékokat, több ezer mosolyt és annyi minden mást…

 

Szendrei Diána 11.D

Batthyány Lajos Gimnázium

Nagykanizsa


Népi és természeti értékeink nyomában – a matematika jegyében

 

2018. szeptember 5-én a BLG 7.a osztálya számára az új tanév nem a szokásos évnyitó ünnepéllyel kezdődött, hanem egy fantasztikus erdélyi kirándulás vette kezdetét ezen a napon. Hajnali 3 óra után nem sokkal gurult ki az autóbuszunk a Kanizsa Plaza parkolójából átszelve Magyarországot a román határ irányába. Osztályfőnökünk, Anita néni szerette volna, ha pihenéssel, esetleg alvással töltjük a hosszú út egy részét, azonban izgatott, felfokozott, nyári élménybeszámolós hangulatunk ezt nem tette lehetővé. A kirándulásra felnőtt kísérőként velünk tartott egyik osztálytársunk anyukája, Melinda néni, aki profi fényképészünk is volt az út során, valamint iskolánk tanára, Julika néni, aki szülőhazájába látogatott vissza.

 

A magyar-román határátkelőhely átlépése után lehetőségünk volt pénzt váltani, majd meg se álltunk első úticélunkig: Nagyváradig. Először a barokk stílusjegyekkel ellátott U alakú római katolikus püspöki palotát tekintettük meg, majd a sétáló utcán Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot vettük szemügyre. A nap során figyelmesen hallgattuk Julika néni „nosztalgiázását” szülővárosáról, gyermek- és ifjúkoráról.

 

Késő délután az Erdély kapujaként emlegetett Király-hágó felé vettük utunkat, amely elsősorban arról híres, hogy itt volt Erdély és Magyarország egykori határa. Sok szép felvételt készítettünk a környékről. Ady nyomában járva hosszan sétáltunk a csucsai Boncza kastélyban és parkjában, megelevenítve költőnk múzsájának, Csinszkának a személyét.

 

Este fáradtan érkeztünk meg szálláshelyünkre, Kalotaszentkirályra. A vacsorát és kipakolást követően a tanáraink által összeállított kvízjátékban adtunk számot aznap szerzett ismereteinkről.

 

Második nap délelőttjén vidám lovaskocsikázásban volt részünk, melynek során a helybéliek örömmel fogadták üdvözlő integetésünket. A délelőtt további részében betekintést nyertünk a népi varrás, a fafaragás és a kürtős kalács készítésének fortélyaiba is. Az utóbbit legnagyobb örömünkre ebéd gyanánt el is fogyaszthattuk. Rövid szieszta után Kőrösfőre mentünk, ahol megcsodáltuk Erdély egyik legszebb kazettás mennyezetű négy fiatornyos református templomát. Ezen a napon megismerkedtünk a kalotaszegi népzenével, néptánccal, népviselettel is, ugyanis az este során a helybéli fiatalok megtanítottak bennünket jó pár kedvenc tánclépésükre.

 

Kirándulásunk harmadik napján nem sokkal 7 óra előtt Anita néni reggelire hívó hangjára ébredtünk. Fáradtan, nehezen kászálódtunk ki az ágyból, de siettünk, hiszen a reggeli után össze is kellett csomagolnunk, este már máshol aludtunk. Indulás előtt ellátogattunk a kalotaszentkirályi Ady Endre emlékműhöz, ahol gyertyagyújtással és versmondással emlékeztünk nagy költőnkre. 10 óra körül buszra szálltunk csomagjainkkal és Kolozsvár felé vettük az irányt. Úti célunk előtt 26 km-rel egy kis erdélyi faluban, Válaszúton megtekintettük Kallós Zoltán néprajzi gyűjteményét, melynek keretén belül Erdély tájegységeire jellemző népi motívumokat, öltözeteket, használati tárgyakat csodálhattunk meg.

 

Kolozsvárra du. kettő óra körül érkeztünk, s mivel már nagyon éhesek voltunk, ebédeléssel indítottuk a délutánt, majd a belvárosban fellelhető nevezetességekhez látogattunk el. A főtéren koszorút helyezünk el a város jelképénél, Fadrusz János nagyszerű alkotásánál, Mátyás király lovas szobránál. A háromszög alakzatot mutató szobor a győztes seregén végigtekintő büszke Mátyást formázza, két oldalról a híres fekete sereg hadvezérei tisztelegnek uralkodójuk előtt.

 

A szobor mögött az erdélyi gótika egyik legszebb alkotása, Erdély második legnagyobb gótikus temploma, a Szent Mihály templom áll. Nevezetes események sora zajlott falai között. 50 országgyűlést tartottak itt, Báthory Zsigmond beiktatásának, Rákóczi Zsigmond, Báthory Gábor és Bethlen Gábor fejedelemmé választásának színhelye volt. Sajnos csak kívülről csodálhattuk meg, mivel felújítási munkálatok miatt nem engedtek be minket.

 

 követően átsétáltunk Mátyás király szülőházához. Ebben az épületben szállt meg Hunyadi János felesége, Szilágyi Erzsébet valahányszor Kolozsváron járt, és mivel Vajdahunyadon javában folytak az építkezések (lakhatatlan volt) 1443-ban, ezért itt hozta világra Mátyást is, akit 17 évvel később Magyarország királyának választottak. Ez a város legrégebbi lakóháza. Azóta természetesen több átalakításon is átment a gótikus épület. Mára csupán az utca felőli rész őrzi az eredeti kinézetét. Mátyás tiszteletére népdalokat énekeltünk a ház előtt.

 

A napsütéses délutánon hosszú sétát tettünk a Házsongárdi temetőben, mely nemcsak Erdélynek, hanem Európának is legrégebbi, ma is működő sírkertje (429 éves). Neve fogalom nemcsak Kolozsváron, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek. Egy város, egy országrész többszázados művelődés- és művészettörténetének tükre, Erdély kiemelkedő személyiségeinek panteonja. Itt nyugszik Kós Károly, Reményik Sándor, Szenczi Molnár Albert, Apáczai Csere János, Dsida Jenő. Koszorúk elhelyezésével, mécsesek gyújtásával, valamint versek felolvasásával emlékeztünk mi is nagyjainkra.

Kolozsvári túránk végén fáradtan foglaltuk el helyünket a buszon, s alig vártuk, hogy torockói szállásunkra érjünk, de sajnos még 2-3 óra zötykölődés várt ránk. Késő este, hullafáradtan megérkezve Torockóra, majdnem egy másik zalai osztály vacsoráját sikerült elfogyasztanunk, akik végül is az utolsó pillanatban betoppantak, s mi szomorúan vettük tudomásul, hogy tovább kell állnunk, ez nem a mi vacsoránk, nem a mi szállásunk. Csalódottan, megtörten, több száz méteren cipelve bőröndjeinket a kavicsos, kietlen úton, hol még a térerő se járt, végül ráleltünk valós szállásunkra. A hosszú, kellemes esti beszélgetések azonban feledtették velünk a kellemetlenségeket, s már éjfélt is jóval elütötte az óra, amikor elcsendesedtek a szobák.

 

Csütörtökön a festői fekvésű faluban ébredve megcsodálhattuk, ahogy kétszer kel fel a nap. Először ahogy szokott kakasszóra, pirkadatkor, azután eltűnik a Székelykő irdatlan sziklatömbje mögé, hogy pár perc múlva ismét előbukkanjon a hegy mögül az ébredő falura vetve éltető sugarait. A reggelit követően meleg ruhákkal felszerelkezve érkeztünk a 10-12 C-os tordai sóbányához. Hosszú lépcsősor vezetett a mélybe az egészséges klímájú, különleges akusztikájú aknákba, melyek közül a leghíresebben (harang formájú Mária Terézia) 12-szeres visszhanggal játszottunk. Az Európai Uniós támogatással újjászületett bányában belső csónakázó, panorámalift, óriáskerék, játszótér állt a rendelkezésünkre. Örömmel nyaldostuk a köteleken képződött apró sócsapokat, s különleges óvatosággal lépdestünk a csúszós lépcsőkön.

 

A Tordai-hasadék, Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója volt a következő állomásunk. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függőhidakkal felszerelt túrautat sajnos az arra járó hegymászók miatt nem tudtuk végigjárni, de a visszaúton kárpótolt bennünket egy, a függőhídon készült esküvői fotózás látványa.

 

Visszaérkezve szálláshelyünkre, egyedi stílusú hófehérre festett házai között andalogtunk, miközben tanáraink a látottakból „vizsgáztattak” bennünket.

Este minden szobában más - a napi gőzt leengedő - program folyt: hol pókerezés, hol utinasi megosztása, hol terülj-terülj asztalka hazai ízekből, nem utolsósorban fergeteges, humoros traccspartik.

 

Utolsó nap reggelén bőséges reggelit követően bőröndjeinkkel buszra szálltunk, majd meg sem álltunk a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumig, ahol koszorú elhelyezésével emlékeztünk névadójára. Osztályunk kiváló matematikusai még az épület udvarán álló óriási fűzfa magasságának kiszámítására is szakítottak időt.

 

Erdélyi körutunkat a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház megtekintésével zártuk.

 

Jóval éjfél után volt már, mikor a Kanizsa Plaza parkolójában hullafáradtan, de tele emlékekkel lekászálódtunk a buszról, s hazaérve rögtönzött élménybeszámolót tartottunk szüleinknek.

 

Köszönjük a Határtalanul programnak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a felejthetetlen kirándulást, s kísérő nevelőinknek, hogy óvó tekintetüket diszkréten mindvégig rajtunk tartották, s legkisebb problémánkat is azonnal orvosolták.

 

 

Lévai Noémi 7.A


Aranyúton Erdély szívébe - 2018

 

A Batthyány Lajos Gimnázium 11. D osztályának tanulóiként, a Határtalanul pályázat keretében április végén egy 6 napos romániai utazáson vehettünk részt.  A pályázat egy fontos szempontja volt, hogy az Erdélyben élő diákok ellátogathassanak Magyarországra illetve mi, magyarországiak belepillanthassunk az erdélyi magyarság életébe. A testvériskolánk a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium volt. Előszőr ők látogattak el hozzánk. Iskolánk igazgatója, Balogh László vezetésével megismerték gimnáziumunkat és annak történelmét. A délután folyamán gimnáziumunk falain belül egy táncház keretében üdvözöltük őket, majd megmutattuk nekik Nagykanizsa nevezetességeit. Kirándultak a Balaton-felvidéken és ellátogattak Pannonhalmára is. Itt-tartózkodásuk alatt barátságok kötődtek és mondhatom, hogy már mint barátok viszonoztuk a látogatást pár héttel később. Hosszú utazásunk során többek között megnéztük Arany János szülőhelyét, Nagyszalontát, jártunk Nagyváradon, Kolozsváron, a tordai sóbányában, Marosvásárhelyen, Brassóban és Aradon is. A programunk második napján érkeztünk meg Székelyudvarhelyre, ahol a testvériskola diákjai nagy örömmel fogadtak bennünket. Megtapasztalhattuk azt, hogy milyen magas fokon őrzik a magyar hagyományokat abban a városban, ahol a lakosság közel 100%-a magyar. Szállásunkon a falon és az ágyakon egyaránt gyönyörű népi motívumokkal díszített szőttesek voltak, amelyek otthonossá tették a szobákat. Ottlétünk alatt számos alkalommal találkozhattunk a partnerintézmény tanulóival és még szorosabb barátságok szövődtek, amelyek hazatértünk után is fent maradtak.  Az osztály egybehangzó véleménye alapján a medve les volt a legemlékezetesebb program, amelyen egyik osztálytársunk, Czigány Csenge édesapja jóvoltából vehettünk részt. Közben megfigyelhettük az erdők gazdag növény- és állatvilágát. A szerencsés diákok akár 5-6 medvét is láthattak és voltak akik Ceauşescu leséből figyelhették az arra járó állatokat.

Azt hiszem, mindnyájunk nevében mondhatom, hogy ez a kirándulás sokkal többet adott számunkra, mint azt előtte reméltük, mind történelmi vonatkozásban mind pedig magyarság tudatunk erősítését tekintve.

Pécsi Petra

11.D


Kárpátalja kincsei - 2018

 

Nem tudtuk, mekkora melegnek nézünk elébe május utolsó hetében a hétfő kora reggeli induláskor. Később aztán megtudtuk. Átutazva a teljes Magyarországot érkeztünk meg Kárpátaljára, azon belül Nagydobronyba, ahol még aznap este megismertük Margó nénit. Ő a következő napokban idegenvezetőként lelkesen mesélt nekünk mindenről, ahova csak mentünk, sőt már hétfő este bemutatta a barátságos falu központi épületeit, szobrait, szóval egy esti sétával indítottunk a kavicsos főúton, köszönve a kedves falusiaknak, csodálva kertjeiket és szőlőiket, nézve a dagadó holdat, közösen átkozva a szúnyogokat.

A következő nap délelőttjén a település iskolájában néztük meg táncosaik ügyes mozdulatait, és próbáltuk utánozni gyors lépéseiket – kevés sikerrel, de ezen csak nevetni tudtunk. Eszeveszetten szurkoltunk csapatunknak a focimeccsen, ahol a kárpátaljaiakkal mérték össze erejüket a fiúk. Ezután Ungvár városa következett szegényes tömbházaival, csillogó arany- és ezüsttetejű templomaival, valamint kátyús, de betonozott útjaival. Furcsa volt, hogy a városban cirill betűk tűntek a szemünkbe, és gyakran idegen volt a beszéd, ugyanakkor láttunk magyar feliratot, és hallottuk az ismerős nyelvet is. A várban irigylésre méltóan díszes faragású fabútorok, páncélok, fegyverek, képek, órák és korabeli öltözékek voltak láthatók. Életnagyságú házak mutatták be a skanzen területén a XVI. és a XVIII. századi építészet jellegzetességeit. A házak berendezése és felszerelése mind változatos stílust és helyszínt tükrözött, hiszen ezek Kárpátalja más-más területeiről származnak. Iskolapadok, rokkák, harangok, teknők, kutak, kicsi ágyak, székek – és alacsony ajtókeret, ahová nem egyszer vertük be a fejünket.

Szerdán Szolyván jártunk, ahol az emlékparkban az egykori szolyvai gyűjtőtábor áldozatairól, a málenkij robot elszenvedőiről emlékeztünk meg. A Vereckei-hágó felé tartva többször kerülgettünk teheneket a busszal, ezt pedig néhányan az ablakhoz tapadva figyeltük, hiszen Nagykanizsa utcáin ez nem megszokott. Sokat utaztunk – mind időben, mind térben. Ezt az utak rossz minősége is befolyásolta, de sosem unatkoztunk, mert zenét hallgattunk, vagy vad kártyázásba feledkeztünk. A hegyek közt jelentősen lecsökkent a szókincsem bősége a következő szavakra: „gyönyörű”; „hangulatos”; „elképesztő”. Kisebb túra után a dombokon kiderült, hogy nem is olyan egyszerű közlekedni a vidéken, hiába kapaszkodunk erősen egymásba. Az Árpád-vonal bunkerét jártuk végig, bíztatva egymást a sötétben és a szűk folyosókon, mielőtt ebédelni mentünk a Verecke Vendégházba. Bográcsban főzték nekünk a gulyást, amit fapadoknál, néhol szőlővel borított apácarács közt fogyasztottunk el. Mondhatom, „elképesztően hangulatos” volt, és csak utána jöttek a szilvalekváros fánkok. És most, hogy már minden olvasó kellőképpen éhes lett, térjünk át a Vereckei-hágóra! Az emlékműnél megemlékeztünk őseinkről, és a tájban gyönyörködtünk, bár a „gyönyörű” az nem kifejezés arra képest, amit ott láttunk.

Csütörtökön a munkácsi várban festménykiállításon, Kazinczy-kiállításon és Rákóczi-kiállításon is részt vettünk. Némi buszozás után pedig „Husztnak romvára megállék” előttünk, körülbelül 300 méter magasan. A hőség ellenére megérte felszenvedni magunkat, mert nem mindennap sétálhat fel oda az ember, és a látvány lenyűgöző volt ott is. A tiszaújlaki emlékmű meglátogatása után Csetfalva eredeti fakazettás református temploma következett, ezzel pedig eljött az utolsó éjszakánk a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban, amely a héten szállásunkként szolgált.

Péntek reggel elköszöntünk az ottaniaktól (még csütörtök este Margó nénitől), és Beregszász főiskolája felé vettük az irányt. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán magáról az épületről tudtunk meg néhány információt Gönczi Sándortól, és megtekintettük az iskola ásványtárát is. Rövid városnézés után pedig indultunk haza – élményekkel telve és természetesen hullafáradtan…

 

Szendrei Diána 9.A


Határtalanul emlékeztünk

A Batthyány Lajos Gimnázium 7. A osztálya a „Határtalanul” program keretein belül „Az aradi vértanúkra emlékezünk határon túl” címen nyert pályázattal 2016. október 6-tól 11-ig hatnapos erdélyi kiránduláson vett részt.

            A Szent László által alapított Nagyváradon megnéztük a Kanonok-sort, a székesegyházat, a több évtized után újra látogatható várat, majd Ady Endre emlékének adózva a „Körös-parti Párizs” szecessziós csodáit, a költőfejedelem és a Holnap folyóirat íróinak gyakori kulináris és intellektuális közegét jelentő Müllerei cukrászdát, ahol állítólag Lédát is megismerte. Ady nyomában járva a másik múzsa - Csinszka - családjának kastélyparkjában is andalogtunk Csucsán. A Boncza-kastélyt később Ady barátja, a románok nagy költője, Octavian Goga vásárolta meg, részben ezért lett ő a múzeum névadója. A népdalokból ismert Körösfőn felmásztunk Erdély egyik legszebb, kazettás mennyezetű templomának harangtornyába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész Kalotaszegre. E kultikus helyen igazán áthatja az embert Erdély atmoszférája.

A nemzeti összetartozás csodálatos élményét tapasztalhattuk meg - Vörös Alpár igazgató úr jóvoltából - a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum önzetlen segítségével a Házsongárdi temetőben tartott közös ünnepi megemlékezésünkön. E világhírű tanítványokat kibocsátó rangos intézmény nagy tudású történelemtanára, Pócsai Sándor a tanítványaival rendkívül igényes, szívből-lélekből áradó ismertetőt tartott Brassai Sámuelről, Dsida Jenőről, a Bánffyakról, a 48-as honvédekről, a temetőt kezelő alapítvány viszontagságairól, közben Reményik Sándort idéztük „a halottaiban élő városról,” mit jelent ez ma Kolozsvárnak, az erdélyi magyarság hagyományos szellemi központjának. A mi hetedikeseink neki és tanítványainak köszönhetően találkoztak először igazán a „megélés-élménnyel,” hogy mit jelent kisebbségben magyarnak lenni, szembesülni a magyarságtudat mélységével, ápolásának, megőrzésének fontosságával. Megismerhettek egy tiszta értékrendet, az elrománosítás új világával szemben a szó nemes értelmében vett archaikus világot, ahol más, bensőséges a hagyomány. Ott mást értelmezést nyer az orwelli mondat is, miszerint: „Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja múltat is.” Kolozsvárnak ma magyar alpolgármestere van, a diákdelegációban az ő fia is velünk bandukolt.

A szülőföld szeretetének és a lokálpatriotizmusnak követendő példáját nyújtotta számunkra Kerekes Ákos, a líceum reményteli, nagy formátumú diákja, aki igazi altruista cselekedetet vitt véghez azzal, ahogy bemutatta a „kincses város” minden látványosságát - a Farkas utcai templomot, a Babes-Bolyai egyetemet, Mátyás szülőházát, a nagy király szobrát, a Szent Mihály templomot, a Bánffy-palotát, mesélő kapualjakat, anekdotákat, melyet jobbára csak az ott élők ismerhetnek. Átéreztük a Konzulátus magyar lobogójának főtéri jelentőségét. Ákos karizmatikus személyiségével és szenvedélyes előadásával magával ragadta a diákokat, végig élvezték, minden mondatára figyeltek, felnéztek rá, s többekben ébresztett sokféle gondolatot. Felejthetetlen élményt szerzett nekik, életre szóló hatást gyakorolt rájuk.  

A líceumnak adtuk át a Halis István Városi Könyvtár adományát, a médiavilágból és a filmszakmából ismert Till Atillával pedig összefutottunk az utcán, örültünk egymásnak, hogy magyarok vagyunk, és a gyerekek nagy örömére sztárfotók is készültek.

Másnap a Tordai-hasadékban túráztunk, majd lementünk a sóbányába, melynek mélységében szabadidőpark és csónakázó-tó található. Megcsodáltuk a Kárpát-medence egyik legszebb települését, a világörökség részét képező, leírhatatlan nyugalmat árasztó Torockót, ahol a Székelykő lábánál megállt az idő, de ahol kétszer kel fel a Nap. Marosvásárhelyen a Bolyaiak terén és a fenséges Kultúrpalotában jártunk.

A harmadik napon Gyergyószentmiklóst és a gyergyószárhegyi kastélyt tekintettük meg, majd Európa „Grand Canyonja,” a Békás-szoros következett: ha valahol élne az ördög, akkor ez az a hely, nem véletlenül van ott a pokolnak kapuja és tornáca. A parajdi sóbánya jellegében más, mint a tordai, egyediségét imacsarnoka adja. Korondon egy neves fazekas család sarja, Fábián Geri bácsi mutatta be termékeiket és tartott előadást a székely kapu szimbólumairól. Programunkat Farkaslakán Tamási Áron emlékművénél és a legmagyarabb városban - Székelyudvarhelyen zártuk.

Vasárnap – útban a terepasztal szépségű Gyimesek felé – leróttuk kegyeletünket a mádéfalvai székely emlékműnél; tudni kell, hogy a mádéfalvi veszedelem után csámborogtak (innen a név) ki a csángók Bukovinába. Gyimesbükknél értük el a legendás 30-as vasúti őrházat, az ezeréves határt, majd felmásztunk a Rákóczi-várba, ennek sziklaszirtjeiről láttunk át Moldvába. Csíksomlyón a magyarok legszentebb zarándokhelyét kerestük fel, a domboldalban pedig a hármas halom sziluettjét követő kettős kereszttel ellátott színpad deszkáira léptünk, ahol a székelyek is élőben láthatták az István, a király című rockoperát. A Tusnádfürdő melletti Szent Anna-tónál szürkületi tőzegláp-túrára mentünk, ami csak akkor szokott rövidülni, ha felbukkan a medve J. 

            Az ötödik napon a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot tekintettük meg kívülről, majd a háromnyelvű Brassóba, Közép-Európa egyik legszebb fekvésű városába utaztunk. A szászok exodusa miatt már csak egy letűnő kultúra mementójaként láthattuk a gótikával azonos elterjedésűnek tartott nyugati kultúrkör legkeletibb alkotását - a Fekete-templomot. A lenyűgöző óvárosba a Katalin-kapun át léptünk. A gyerekek egyik legnagyobb élménye a hógolyózást nyújtó, 2500 méteres Fogarasi-havasok voltak. A transzfogarasi út Ceausescu megalomániájának terméke, több tucat ember halálába került elkészülte, és ma a világ 10 legizgalmasabb szerpentinje közt tartják számon, télen lezárják, addig a motorosok Mekkája. Gleccserei nyáron is táplálják a tavakat, vízeséseket. Az Európa kulturális fővárosaként nemrég felújított Nagyszeben középkori városmagja volt az est fénypontja.

            Utolsó napunkon a városligeti alkotásnak mintául szolgáló Vajdahunyad várának ódon falait szemléltük meg, majd – Kőműves Kelemen balladáját felidézve – fellibegtünk magos Déva várába, hogy a Maros-völgy panorámáján kísérhessük végig tekintetünket. Végül tanulmányi utunkat Aradon fejeztük be, a Tűzoltó téri emblematikus Szabadság-szobor emlékműnél főhajtó koszorúzással, illetve a 13 aradi vértanú mártírhalálának helyszínén felállított obeliszknél adott emlékműsorral.

A gyerekek maguk készültek fel és tartottak előadást a látnivalókról, a helyek szelleméhez méltó módon egymást tisztelettel meghallgatták, halottak toleranciáról, a magyar-román békés együttélésről és együttműködésről, a gyűlölet zsákutcájáról. Erdély beléjük ívódott, ahová visszatérni mindig érdemes lesz.

A „Határtalanul” programnak végtelen hálásak vagyunk, s azonkívül, hogy mindez az ottani magyar vállalkozásokat, a szülőföldön való boldogulást is segíti, a program leglényegesebb üzenetét Hosznyák Bálint hetedikes tanuló gondolataival adnám közre:

Engem büszkeséggel és boldogsággal töltött el, amikor Aradon elhaladtunk buszunkkal egy iskola előtt, és egy fiú szájáról le lehetett olvasni: „magyarok” és integetett, visszaintettem neki, és soha sem felejtem el azt a hatalmas boldogságot, amit az arcán láttam.”

 

 

Horváth Gábor

osztályfőnök

 

Szeretnék köszönetet mondani az alábbi segítségekért:

Batthyány Középiskoláért Alapítvány

Lovászbusz Kft. Utazási Iroda

Sinkovicsné Szili Gyöngyi, Keléné Molnár Melinda

Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum


Kárpátalja - 2016

 

A Határtalanul program segítségével idén Kárpátaljára utazhattunk el. Nagy izgalommal készültünk rá, hiszen egy természeti kincsekben, várakban és történelmi látnivalókban gazdag vidéket látogathattunk meg. Andl Melinda tanárnő vezetésével 40 fős csapat vágott neki az egy hetes útnak.

Első napunk utazással telt. A határon gyorsan átjutottunk, estére már vendéglátóink kedvességét élvezhettük. A Nagydobronyi Református Líceum tanárai meleg vacsorával vártak minket, majd hamar nyugovóra tértünk a hosszú út után. Másnap ellátogattunk a Nagydobronyi Középiskolába, ahol vidám, táncos bemutatóval fogadtak minket az iskola diákjai. Ebben mi is részt vehettünk, így közelebbről is megismerkedhettünk az odajáró fiatalokkal. 400 000 Ft értékben vittünk ajándékba sport- és informatikai eszközöket, hogy könnyebbé és színesebbé tegyük tanulásukat. Délután Ungvár várát néztük meg. Nekem személy szerint ez tetszett a legjobban, hiszen rengeteg látnivaló és múzeum szórakoztatta az odalátogatókat. Tettünk egy rövid sétát a városban, aztán indultunk Szelmencre. A félbevágott székely kaput néztük meg, amely az egykor félbevágott falut szimbolizálja. Az utolsó két napon olyan gyönyörű helyekre látogattunk el, mint a Vereckei-hágó, Beregszász vagy Szolyva. Óriási élmény volt látni Munkács és Huszt várát, amelyekről eddig csupán a történelemkönyvekben olvashattunk. Szolyván a „málenykij robot”-ra elhurcoltak emlékparkját tekintettük meg, itt közel 9000 ember nevét vésték kőbe. Megrendítő volt látni, hányan estek áldozatul a háborúknak. A Vereckei-hágónál a kilátás tetszett a legjobban. Jó volt látni, hol keltek át őseink, hogy megtalálják otthonunkat. Dercenben megnéztünk egy felújított katona temetőt, és megkoszorúztuk egy hős katona keresztjét.

Utolsó nap hazafelé még tettünk egy rövid kitérőt: megnéztük Beregszászt és Szatmárcsekét. Szatmárcseke legérdekesebb látnivalója a csónakos fejfás temető, amely közel 1200 fejfát foglal magába. Itt található Kölcsey Ferenc síremléke is. Volt szerencsénk találkozni a fejfákat készítő öreg úrral, aki több mint 50 éve készít fejfát a temetőbe.

Késő este értünk haza, de még hajnalig meséltük szüleinknek az élményekben gazdag hetünket.

 

 

Sgánetz Eszter 12. B


Határtalanul a 7. a osztállyal

Mint minden évben, újra itt az ősz. És mint minden ősszel, itt van az iskolakezdés is. Az iskolakezdéssel pedig beindul a „komoly munka” a diákok életében. Azonban a 7. a-ban rendhagyóan indult a tanév. Mondanom sem kell, ennek mi nagyon örültünk. Osztályfőnökünk, Melinda néni a Határtalanul! program keretében, pályázaton nyert egy négy napos szerbiai kirándulást az osztályának. (A pályázat címe: Magyar sors a Délvidéken.) Először persze nem tudtuk, hogy mi a lényege, és hogy miről is fog szólni a kirándulás valójában, de mindenkit feldobott a hír, hiszen azt már jól tudtuk, hogy együtt leszünk és élményeket fogunk gyűjteni. Nekünk ez már elég az örömhöz.

A kirándulást a pályázat feltételeinek megfelelően megelőzte pár program, amin képet kaphattunk arról, hogy miről is fog szólni ez a négy nap. Bár a történelmi ismereteink még nem tartanak ott, de azt mind tudtuk, hogy rengetek magyar él a határainkon túl és kíváncsiak is lettünk, hogyan lehet megőrizni a magyarságot egy másik országban.

Eljött szeptember 18-án az a hajnali óra, amikor is elindult a csapat Szerbia felé. Az útra velünk tartott Jeszenői Csaba bácsi is, aki rengeteg információval, anyaggal érkezett, és igyekezett mindent átadni nekünk a kirándulás során.  Az út hosszú volt és fárasztó, így alig vártuk az első állomást, Szabadkát. Igyekeztünk a városban minden érdekességet megnézni, felkeresni. Láttuk a Városházát, a zsinagógát, a Raichle-palotát és a Korzót. Csaba bácsitól pedig megtudtunk egy csomó dolgot a szecesszióról és a híres emberekről, mint például Kosztolányi Dezső, Csáth Géza vagy Szárics János.

A következő állomás Palics, a híres fürdőhely volt.  Megtekintettük a szecessziós fürdőépületeket, a csodaszép parkot és itt hallottunk először a Palicsi Olimpiai Játékokról.

A szállásunk testvérvárosunkban, Magyarkanizsán volt. Megismerkedtünk a kisváros látnivalóival, s készítettünk egy csoportképet a Tiszán (!), ami már csak azért is élmény volt, mivel sokan most látták először a folyót. Tehát az első éjszakát itt töltöttük egy kellemes panzióban s persze túl sokat nem aludtunk. Miért is tettük volna? Esténként olyan jó beszélgetni, nevetgélni, esetleg apró tréfákat űzni egymással. Ez is hozzátartozik a jó hangulathoz.

Másnap Zentára utaztunk, ami a délvidéki magyarság egyik kulturális központja. Megnéztük az 1697-es csata emlékművét, megtudtuk, hogy a törökök ellen itt nyert nagy jelentőségű csatát Savoyai Jenő. Bemenetünk a városházára, a tűzoltólaktanyába, láttuk az 1849-es és az 1944/45-ös áldozatok emlékműveit. Ami azonban a legmaradandóbb élmény marad Zentáról, az a November 11. Általános Iskola, ahol olyan kedvesen fogadtak minket. Persze tudtuk, hogy diáktársaink magyarul fognak beszélni, de hogy ennyire szépen meg tudják őrizni a nyelvünket, s még a szerb nemzetiségű gyerekekkel is jól szórakozunk majd, ezt egyikünk sem gondolta volna. Pogácsa és tea mellett beszélgettünk egymással. Ahogy minket érdekelt az ő életük, úgy ők is kíváncsiak voltak ránk. Bár ők még nem jártak Magyarországon, de egyszer jó lenne viszonozni a kedvességüket és vendégül látni őket a mi iskolánkban.

Adán átutazva megtudtuk, hogy ott született például Szarvas Gábor nyelvész, de Rákosi Mátyás is. Moholon egy tréfás történetet hallottunk az „eltolható templomról”, s itt láttuk a Délvidék egyetlen szabadtéri Szent István király szobrát.

Óbecsét sajnos csak érintettük, de a következő állomás, Csúrog mindnyájunknak megrázó élmény volt, hiszen ez a városka az 1944/45-ös délvidéki vérengzéseknek az egyik jelentős helyszíne. A magyarok teljesen eltűntek innen véres hónapok következményeként. A második nap utolsó állomásaként megérkeztünk Újvidékre, ahol az éjszakát töltöttük egy kollégiumban.

Másnap a Szerémségben meglátogattunk egy Maradék nevű települést, ahol egy kis magyar református közösség él. A helyi lelkész fogadta az osztályt és mi szeretettel adtuk át az ajándékba vitt mesekönyveket a kis magyar óvodásoknak.

Rednek vára a Tarcal hegység déli oldalán fekszik, természetesen meghódítottuk a várromot. Utána Pétervárad volt soron, ami ismét egy felejthetetlen élmény marad, hiszen az erőd alatt fekvő labirintusszerű katakombákba is lementünk, ami lássuk be, egy zseblámpával, néhány klausztrofóbiás társunkkal, repkedő denevérekkel, pókhálókkal, igen csak izgalmasra sikeredett.

Megnéztük Újvidéket is, ami Belgrád után Szerbia második legnagyobb városa, többek között Tamkó Sirató Károly és Szeles Mónika szülőhelye. Újra hallottunk az 1942-es „Hideg Napokról” és az azt követő délvidéki vérengzésekről. Megnéztük a város nevezetességeit, végül a harmadik éjszakánkat is itt töltöttük.

Az utolsó napon Temerinben megtekintettük a nádfedeles tájházat, ahol régi használati eszközökkel, viseletekkel ismerkedtünk, és megtudtuk például, hogy mi is az a „tiszta szoba”.

Ezután az ebédet Zomboron fogyasztottuk el. Ebben a városban született például Ranódy László filmrendező, a Lúdas Matyi alkotója. Megnéztük a régi vármegyeházát és a városközpontot.

Utolsó állomásunkon, Bezdánnál még megcsodáltuk a Dunát a Ferenc-csatornával, de az igazat megvallva itt már nagyon fáradt volt a csapat.

Azt gondolom, hogy az élmények és a sok ismeretanyag mellett valami mással is gazdagodtunk ezen az úton. Meglepő volt azt tapasztalni, hogy egy nemzetnek semmi és senki nem szabhat határt. Tartozzon az bármelyik országhoz is, amíg szívvel-lélekkel ápolják magyarságukat, addig egy néphez tartozunk, egy nemzet vagyunk. Összeköt minket a történelmünk, az emlékeink, a hagyományaink és a nyelvünk. Büszkék lehetünk a határokon túl élő magyarjainkra.

Ezúton szeretném megköszönni a csapat nevében Melinda néninek és Csaba bácsinak ezt a nagyszerű négy napot és a sok munkát, ami ezzel járt.

… Melinda néninek tisztelettel jelentem, a 7. a készen áll a következő kalandra. J

 

Kanizsai Léna 7.a


1765 - 2012 BLG ©