2016 - Kárpátalja

Kárpátalja - 12. B

 

A Határtalanul program segítségével idén Kárpátaljára utazhattunk el. Nagy izgalommal készültünk rá, hiszen egy természeti kincsekben, várakban és történelmi látnivalókban gazdag vidéket látogathattunk meg. Andl Melinda tanárnő vezetésével 40 fős csapat vágott neki az egy hetes útnak.

Első napunk utazással telt. A határon gyorsan átjutottunk, estére már vendéglátóink kedvességét élvezhettük. A Nagydobronyi Református Líceum tanárai meleg vacsorával vártak minket, majd hamar nyugovóra tértünk a hosszú út után. Másnap ellátogattunk a Nagydobronyi Középiskolába, ahol vidám, táncos bemutatóval fogadtak minket az iskola diákjai. Ebben mi is részt vehettünk, így közelebbről is megismerkedhettünk az odajáró fiatalokkal. 400 000 Ft értékben vittünk ajándékba sport- és informatikai eszközöket, hogy könnyebbé és színesebbé tegyük tanulásukat. Délután Ungvár várát néztük meg. Nekem személy szerint ez tetszett a legjobban, hiszen rengeteg látnivaló és múzeum szórakoztatta az odalátogatókat. Tettünk egy rövid sétát a városban, aztán indultunk Szelmencre. A félbevágott székely kaput néztük meg, amely az egykor félbevágott falut szimbolizálja. Az utolsó két napon olyan gyönyörű helyekre látogattunk el, mint a Vereckei-hágó, Beregszász vagy Szolyva. Óriási élmény volt látni Munkács és Huszt várát, amelyekről eddig csupán a történelemkönyvekben olvashattunk. Szolyván a „málenykij robot”-ra elhurcoltak emlékparkját tekintettük meg, itt közel 9000 ember nevét vésték kőbe. Megrendítő volt látni, hányan estek áldozatul a háborúknak. A Vereckei-hágónál a kilátás tetszett a legjobban. Jó volt látni, hol keltek át őseink, hogy megtalálják otthonunkat. Dercenben megnéztünk egy felújított katona temetőt, és megkoszorúztuk egy hős katona keresztjét.

Utolsó nap hazafelé még tettünk egy rövid kitérőt: megnéztük Beregszászt és Szatmárcsekét. Szatmárcseke legérdekesebb látnivalója a csónakos fejfás temető, amely közel 1200 fejfát foglal magába. Itt található Kölcsey Ferenc síremléke is. Volt szerencsénk találkozni a fejfákat készítő öreg úrral, aki több mint 50 éve készít fejfát a temetőbe.

Késő este értünk haza, de még hajnalig meséltük szüleinknek az élményekben gazdag hetünket.

 

 

Sgánetz Eszter 12. B

Pályázatok