Tanévnyitó ünnepély - ünnepi beszéd

Kedves Diákok, Szülők, Kollégák, Vendégeink!

 

Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit gimnáziumunk tanévnyitó ünnepségén! A legtöbbünk jó néhányszor hallotta ezeket a szavakat, és talán többen el is gondolkodtak már azon, mit is ünneplünk mi ilyenkor? Hogy vége a szabadságnak, a nyárnak, a pihenésnek? Hogy újra tanulhatunk, írhatunk és javíthatunk dolgozatokat? Hogy végre jót vitatkozhat tanár és diák a koszinusztétel ismeretének fontosságáról?

Ám ha néhányan tovább gondolták, talán eszükbe jutott, hogy az emberek minden korban, minden helyen rendszeresen ünneplik azokat a kulcspillanatokat, amelyek életünk állandó változásában fogódzót jelentenek. Megünnepeljük születésnapunkat, az új esztendőt és számtalan más alkalmat.

Amit ünneplünk most, annak a lehetősége, hogy életünket, sorsunkat jó irányba vigyük, és meg is maradhassunk ezen az úton. Ez szinte mindig jár valamiféle áldozattal, néha csak annyi, hogy a tengerpart helyett az iskolapadban üldögélünk, máskor talán nagyobb. Sohasem tudhatjuk pontosan, milyen kihívások várnak majd ránk, jól fel kell készülnünk tehát. Ezért vagyunk most itt. 

A változást leginkább talán 5. és 9. osztályosaink érzik, hiszen új kihívások állnak előttük, de biztosíthatok mindenkit: nagyszerű döntést hoztak, kiváló iskolába, jó közösségbe érkeztek. Kérem, köszöntsük őket egy rövid tapsviharral…

A kihívás, amely előttetek áll, nem kicsi. Tanítványaink sokasága ért el az eddigi években kiváló eredményeket, remélem sokan fognak közületek nyomdokaikba lépni. Rögtön meg is ragadnám az alkalmat, hogy egy kiváló tanítványunkat bemutassam. Mint sokan tudják, Professzor Dr. Ádám Veronika, iskolánk volt tanítványa, a SOTE volt rektora, Nagykanizsa és Zala megye díszpolgára jó néhány évvel ezelőtt díjat alapított iskolánk számára a természettudományok iránt érdeklődő tehetséges, igyekvő diákoknak. bEzt az idei évben a tantestület egyhangú szavazata alapján Ágoston Barbara, a 12. A osztály tanulója érdemelte ki. Barbara mind a tanulmányaiban ( az idei Nemzetközi Kémia Tornán csapatban ezüst, egyéniben bronz minősítés ), mind a sportban (Nyílt Kötélugró Európa Bajnokságon két bronz és egy ezüstérem) kiváló eredményeket ért el. Szívből gratulálok neki, kérem, vegye át a díjat.

Gondolom, Barbarának is, ahogy az összes végzős diákunknak is, egyre inkább az új célok, a továbbtanulás jár az eszükben, és legkésőbb a szalagavatóra mindenki megvilágosodik majd: itt bizony komoly változások jönnek, lezárul egy szép korszak, jön egy újabb, talán még szebb, de előtte még itt az érettségi… Szeretnék mindenkit megnyugtatni, diákot és aggódó szülőt egyaránt - és egyben ellentmondani kicsit magamnak - mégis van, ami nem változik: iskolánk tanulói minden évben kiválóan teljesítenek ezen a vizsgán. Az elmúlt tanévben diákjaink érettségi átlaga 4,63 volt, a felsőoktatásba jelentkezőknek pedig 90%-át fel is vették. Ezúton is szívből gratulálok nekik!

De 10. és 11. osztályosaink sem ülhetnek a babérjaikon, lassan tanulási irányt kell választani, jönnek a fakultációk és az előrehozott érettségik. Mivel a felvételi rendszer számukra már új lesz, amelyben az iskolai munka és az érettségi szerepe megnő, lassan tétje lesz minden feleletnek és dolgozatnak. 

Az iskola maga is folyamatosan változik. Már tudjátok, hogy az elmúlt év végén elbúcsúzott Dénes Sándor igazgató úr és három kollégánk. Tapasztalataik, személyiségük, és munkájuk bizonnyal hiányozni fog, ugyanakkor gazdagabb is lett az iskola új kollégákkal. Ők: Bekő Veronika (volt tanítványunk), aki vizuális kultúrát és művészeteket,  Schmidtka Ildikó, aki digitális kultúrát, valamint Fekete András, aki matematikát és digitális kultúrát fog tanítani. Tisztelettel és szeretettel köszöntjük őket, tartalmas és sikeres együttműködésre számítunk.

Végül, mint ez bizonyára már kiderült, az intézményvezető személye is változott, és velem együtt talán mindenki azt reméli, hogy sikerül a hosszú ideje járt jó úton tartani, sőt talán a kor változásaihoz igazítva fejleszteni is a gimnáziumot. Annyit ígérhetek: az én igyekezetemen nem fog múlni.

És még egy utolsó megjegyzés. Ebben a változó világban gyakran lehet olyan érzésünk, hogy valójában mit sem tehetünk, nagyobb erők döntik el sorsunkat. Azt nem ígérhetem, hogy minden a terveitek szerint alakul majd, azt sem, hogy nem lesznek nehéz időszakok. De ha mindannyian együttműködünk, ezeket felkészülten várhatjátok, mert sosem lesztek tanácstalanok.

Szép napokat kívánok mindenkinek, és egyúttal a 2022-2023-as tanévet megnyitom.

 

Györek László

intézményvezető

(Elhangzott 2022. augusztus 31-én 18 órakor a tanévnyitó ünnepélyen)

Ágoston Barbara (12.A) átveszi a Dr. Ádám Veronika-díjat

 

Pályázatok